Zonnepanelen of NEXTdriver. Wat is duurzamer?Huh? NEXTdriver of zonnepanelen? Die twee lijken op het eerste gezicht misschien weinig met elkaar te maken te hebben, maar toch zijn er zijn er meer overeenkomsten dan je zou denken. NEXTdriver vermindert de brandstofkosten met 2-8%, waardoor je tot zo’n €100 per chauffeur per maand kan besparen. Een zonnepaneel op je dak zorgt ervoor dat je energierekening omlaag gaat en verdient zich binnen een paar jaar terug, zodat je nog jaren van gratis stroom kan profiteren. Beide besparen ook CO2: NEXTdriver zorgt door lager brandstofverbruik voor een lagere CO2 uitstoot van vrachtwagens en een zonnepaneel zorgt ervoor dat je minder stroom hoeft af te nemen waardoor er minder CO2 uit energiecentrales komt. Hieronder volgt een kleine vergelijking:

Laten we eerst eens naar de financiën kijken: de gemiddelde NEXTdriver gebruiker rijdt 75.000 km per jaar, rijdt gemiddeld 1 op 3 en zijn vrachtwagen rijdt op diesel. Dit komt neer op een verbruik van zo’n 25.000 liter diesel per jaar. Gemiddeld rijden chauffeurs die met NEXTdriver rijden 3,5% zuiniger. NEXTdriver zorgt er daarmee voor dat er zo’n 870 liter diesel bespaard wordt per chauffeur per jaar. Dit komt neer op een financiële besparing van zo’n €870, terwijl de NEXTdriver service €180 per jaar per chauffeur kost. Je bespaart dus gemiddeld €600 per chauffeur per jaar, en met elke euro die je in NEXTdriver steekt krijg je 5 euro brandstofbesparing terug. Bij zonnepanelen ligt dat een stuk lager: met elke euro die je in zonnepanelen steekt, krijg je 2 euro terug [1].

Financieel gezien wint NEXTdriver het qua rendement dus met twee vingers in de neus van zonnepanelen, maar hoe zit het dan met het verminderen van CO2 uitstoot? Als we weer uitgaan van een besparing van 870 liter diesel per jaar, dan komt dat neer op een vermindering van 2,8 duizend kg CO2 uitstoot per jaar. Met elke euro die je in NEXTdriver steekt bespaar je dus 16 kg CO2 uitstoot. Bij zonnepanelen ligt het iets ingewikkelder. Als we uitgaan van marktgemiddelden voor zonnepaneel prijzen, de Nederlandse energiemix, een levensduur van 25 jaar voor een zonnepaneel installatie en een gemiddelde opbrengst van een systeem in Nederland, dan kom je uit op een besparing van 8 kg CO2 per geïnvesteerde euro. Oftewel: NEXTdriver is 2 keer zo effectief als een zonnepaneel in het omzetten van geld naar CO2 besparing! Dus: als je niet alleen geld wilt besparen maar ook een steentje wilt bijdragen aan het milieu, begin dan met NEXTdriver voor al jouw chauffeurs en ga dan nog eens nadenken over zonnepanelen op het dak.

[1] https://www.hetkanwel.nl/2012/07/16/hoeveel-verdien-ik-met-zonnepanelen/


Meer leren over duurzamer rijden? Kijk op www.NEXTdriver.nl voor meer informatie.

25 weergaven