Hoe NEXTdriver veilig rijgedrag stimuleert

26 november is het zover. NEXTdriver doet mee aan het nationaal verkeersveiligheids congres (NVVC) en is tevens in de race om finalist te worden voor de nationale verkeersveiligheidsprijs 2020. Reeds in het voorjaar won NEXTdriver in de categorie risicobeheer. In deze blog lichten we toe hoe NEXTdriver bijdraagt aan risicobeperking en de verkeersveiligheid.


NEXTdriver focust op het stimuleren van veilig rijgedrag door middel van coaching. We weten dat menselijk falen (vermoeidheid, afleiding, etc.) nog steeds de belangrijkste oorzaak is van de verkeersongevallen. Zwaar verkeer is betrokken bij 1373 ongelukken per jaar in Nederland [1]. Met onze NEXTdriver coaching zien we dat schades en ongevallen reduceren bij onze klanten. Alleen al het sturen op het aantal (harde) rembewegingen is een belangrijke indicator voor meer schades, blijkt uit een eerste analyse tussen schadecijfers van meerdere jaren en de rijgedragdata. Ook hebben we al diverse situaties meegemaakt waarbij we tijdig hebben kunnen identificeren dat er mogelijk iets aan de hand is met een chauffeur. De organisatie heeft dan vaak wel al een vermoeden, maar onze bevingen op basis van de data zorgen ervoor dat een bedrijf eerder ingrijpt. Kortom NEXTdriver vermindert schades en ongevallen. De komende jaren zullen we in een vierjarig onderzoeksproject onze resultaten wetenschappelijk onderbouwen met de TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen.


En hoe doen we dat nou precies? Door de directe toegang tot de data van de vrachtwagens zijn we in staat om direct, concrete tips te geven via onze NEXTdriver app. De chauffeur kost dit slechts een paar minuten per week in zijn rusttijd. Daarnaast analyseren we ook over de langere termijn het rijgedrag en zijn we in gesprek met de chauffeurs over hun situatie en omstandigheden waaronder ze rijden. Onze bevindingen delen we met het management, waarna zij ook acties kunnen ondernemen als dat nodig is. Denk daarbij aan aanpassingen in de planning, zodat er geen snelheidsovertredingen worden gemaakt bij het halen van de boot naar Engeland. Kijk anders ook eens naar onze animatie.

Veilig rijgedrag resulteert voor een logistiek onderneming ook nog eens tot brandstofbesparing en sowieso kostenvermindering. Ook houdt men zo haar imago overeind en is dit voor logistieke ondernemers zelfs onderscheidend vermogen richting hun opdrachtgevers.


[1] https://www.stimva.nl/Portals/2/stimva%20rapportage%202019%20DEF.pdf

33 weergaven