Het bewustzijn van de chauffeur is essentieel bij het gebruik van hedendaagse technologie

Technology in de transportwereld helpt in het versimpelen van onze taken. Wat is de beste route naar mijn bestemming? Hoe kan ik zo zuinig mogelijk rijden? Het versimpelt niet alleen onze taken maar doormiddel van bijvoorbeeld Sensoren, bied het ook meer veiligheid en kennis. Automatisch remmen wanneer een sensor detecteert dat dat moet. Of camera’s om het parkeren makkelijker te maken. Dit zorgt er ook voor dat steeds minder schade wordt gereden. En zo zijn er nog veel meer innovaties die helpen met efficiëntie en veiligheid in het verkeer.

Volgens het De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheidworden de innovaties nog lang niet optimaal gebruikt en gaat dit dus ten koste van de gemaakte investeringen. Ze geven aan dat als alle huidige systemen al te vinden ‘on the Road’ gebruikt worden, dan zouden er 7% minder ongevallen plaats vinden. Nu betreft dit onderzoek reguliere chauffeurs van personenauto’s en geen vrachtwagenchauffeurs. Maar ook iemand bij u op de werkvloer zal niet helemaal op de hoogte zijn van al deze veiligheidssystemen. Dit kan komen uit mogelijke desinteresse, want ‘dat hadden ze allemaal niet in mijn tijd, dus dat heb ik dat nu ook niet nodig’ of simpelweg niet op de hoogte zijn van sommige opties. Het is dus belangrijk dat technologie niet als enige uitkomst wordt gezien om veiliger op de weg te zijn of om het reduceren van uw footprint.

Te veel slimme snufjes kunnen ongunstig voor de veiligheid in het verkeer zijn. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld dat Rij-instructies.nl geeft. Het voorbeeld geeft aan dat door een automatisch remsysteem een ongeluk heeft plaatsgevonden. De chauffeur heeft ook te dicht op de andere auto’s gezeten. Mensen zoeken graag de grenzen op van nieuwe snufjes of zullen zich wat minder oplettend opstellen.

Het blijft dus heel belangrijk om chauffeur scherp te houden in hun gedrag. Dit geldt betreffende het gebruik van nieuwe snufjes maar ook als een transportbedrijf zijn veiligheid wilt verhogen of brandstof verbruik wilt verminderen. Zolang chauffeurs achter het stuur zitten, biedt NEXTdriver met de datagedreven coaching van chauffeurs een belangrijke ondersteunde functie in veiligheid en duurzaamheid.

Als u meer wilt weten over de datagedreven aanpak van NEXTdriver, kiijk op onze website of plan een gesprek met een van onze experts.

67 weergaven